Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2017 18:49 - Murano
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1242 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.11.2019 18:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Често наричат Мурано (на италиански: Murano; на венециански: Muran) остров. Това всъщност е един мини архипелаг, състоящ се от седем малки островчета във Венецианската лагуна. 

image

Карта на Мурано

image
 

Те са разделени от 8 канала и свързани помежду си с 11 моста. Намира се на само на 1.5 km по море от Венеция. Площта му е едва 1.17 km2. В Мурано има три църкви: Duomo dei Santi Maria e Donato, Santa Maria degli Angeli и San Pietro Martire. Други забележителности са Фарът на Мурано, Палацо да Мула (Palazzo da Mula) и Палацо Джустиниан (Palazzo Giustinian), в който е разположен Музеят на стъклото (Museo del Vetro).

Стъклото на Мурано (
на италиански: Vetro di Murano; на английски: Murano Glass) е това, което го прави световноизвестен. В статията си Блясъкът на кристала ТУК вече съм писал за него следното: 

Благодарение на контактите с Близкия изток по време на кръстоносните походи главен център на производството на стъкло в Европа става Венеция. Венецианското стъкло се прочува чрез изкуството на венецианските майстори през Х – ХІІІ век. То се отличава със своя блясък, красота и финес. Бурното му развитие е свързано и със строежа на много катедрали, църкви и манастири, които биват украсени с изящни стъклописи (витражи). Така Венеция се явява правоприемник на античното изкуство на стъкларите от Изтока. В ХV век майсторите на стъкло са били преселени на остров Мурано във Венецианския залив, като са нямали право да го напускат. По този начин технологията на изработка  на венецианското стъкло е една от най-ревниво и най-дълго пазените търговски тайни. До ден днешен финото венецианско стъкло се произвежда на острова с марка Murano. Право да ползват тази марка имат само фирмите, които имат работилници на Мурано. Марката Murano е символ на изключително майсторство и има ненадминати образци. Заради блясъка, великолепните форми и ярки цветове Murano често се нарича кристал. 

Производителите на стъкло от Мурано, по-точно на продукти с марка Vetro Artistico Murano са обединени в Консорциум Промоветро (Consorzio Promovetro). Това е колективна търговска марка, която е създадена със специален закон на областта Венето. Има обаче фирми и артисти, които работят в Мурано, но все още не са се присъединили към консорциума. Пълен списък и карта на Мурано с фирмите, чиито продукти са с марката Murano ще намерите ето ТУК. 

Vetro di Murano – Murano Glass

image image

image

image
image
image
image

image
image
image

Клип за производството на Стъкло Мурано

 






Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4134802
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120