Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2016 22:43 - Човешките клетки са способни да усвояват енергия от светлината
Автор: leididi1 Категория: Хоби   
Прочетен: 1764 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 16.11.2016 22:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
А, дали и човешките клетки са способни да усвояват енергия от светлината с помощта на хлорофила от консумираните зеленолистни зеленчуци?! 

Ново изследване разкрива съвсем различна страна на идеята, защо трябва да си ядем зеленчуците и да седим на слънце. Оказва се, че с повече зеленчуци в менюто митохондриите в клетки ни произвеждат повече енергия. Изследването посочва, че чрез богата на хлорофил диета бозайниците, в това число и хората, са способни да усвояват светлина с дължина на вълната характерна за фотосинтезата, което повишава производството на енергия от митохондриите в клетките.

Учените провели маса експерименти за да установят дали животните могат да използват молекули хлорофил за усвояване на слънчева светлина за синтеза на АТФ (аденозинтрифосфат) така, както правят растенията с процеса на фотосинтеза. Тъй като на много бозайници менюто е богато на хлорофил, учените се запитали, дали е възможно и животинските клетки да извличат енергийна полза от това.

Откриват, че при консумацията на зеленолистни зеленчуци, хлорофилът навлиза в тъканите и клетките, където бива усвоен от митохондриите. След излагане на светлина, животинските клетки с високо съдържание на хлорофил отбелязват повишена концентрация на АТФ.

Под въздействието на светлина, хлорофилът повишава концентрацията на АТФ и удължава живота на опитните червеи.

Така учените стигат до заключението, че енергията от светлината, абсорбирана чрез метаболизма на клетката с участието на хлорофила, има важно значение за енергийната регулация при животните.

Усвояването на хлорофила от храната определя запасите от АТФ чрез катализирането на коензим Q. Това откритие може да промени разбирането ни за процесите на стареене и основните клетъчни функции при животните като цяло.

Изглежда зеленолистните зеленчуци, освен ценни с хранителните си вещества, притежават и други, неподозирани до момента ползи. Чрез консумирането на зеленчуци богати на хлорофил и излагането на слънчева светлина сме способни да повишим енергийния капацитет на целия организъм. Това има смисъл особено в пролетните месеци, когато се радваме на слънцето, а градините изобилстват от всякакви свежи зеленолистни растения.

image

Хората сме загубили окосмяването си преди около 2 милиона години – може би именно за да можем да използваме слънчевата светлина като помощен източник на енергия.

Но това не е всичко. Друго проучване разкрива, че меланинът е способен да достави до 90% от необходимата за клетъчните нужди енергия, чрез улавяне и директно преобразуване на слънчевата енергия в химична. Ако това е така, то идеята, че клетката се изхранва основно благодарение на глюкоза трябва да бъде преразгледана.

Процесът на трансформиране на слънчевата светлина с участието на меланина, чрез разпад на водата, е все още неразбираем, но се разкрива нов аспект от клетъчната биология, където глюкозата и АТФ имат по-скоро подкрепяща функция за енергийните нужди на клетката, а основната им функция е синтеза на мазнини.

Тези открития поставят меланина и хлорофила в нова роля – за преобразуването и използването на слънчева енергия за енергийните нужди на тялото, процес характерен само за растенията. И това, ако не е сензация? Излиза, че във всички тези отвлечени разкази за мъдреци хранещи се от енергията на Слънцето имат известна истина. Що се отнася до вегетарианците – те ще са най-щастливи от това откритие и вече ще имат сериозен аргумент на разположение.

А вие взехте ли си дневната доза хлорофил и слънчева светлина?

http://fresh-science.com/zhivotinski-kletki-zahranvani-sas-slancheva-svetlina-i-hlorofil/




Гласувай:
15



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leididi1
Категория: Хоби
Прочетен: 414619
Постинги: 53
Коментари: 169
Гласове: 4293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031