Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2016 21:21 - 20 храни, стимулиращи мозъка
Автор: leididi1 Категория: Хоби   
Прочетен: 1547 Коментари: 0 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Категория: Екология, здраве

Всички знаем, че храните, които консумираме, директно влияят върху човешкото тяло. Замисляте ли се обаче, че те оказват дори по-голямо въздействие върху функционирането на мозъка ни. Определени групи хранителни продукти имат мощно въздействие върху мозъчната енергия, способността за работа и настроението ни.
Храните, изброени по-долу, могат да ви помогнат да се концентрирате, да подобрите паметта си, да подобрите сетивните и моторните си умения, да ви подържат мотивирани, да ускорят реакциите ви, да контролират стреса и дори да забавят стареенето на мозъчните клетки.

1. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са чудесен мозъчен стимулатор, тъй като съдържат висок процент фолиева киселина. Необходимо е диетата ви да съдържа пълнозърнест хляб, мюсли, ечемик, царевица и други, тъй като те усилват притока на кръв към мозъка. Освен това са ценен източник на селен, който притежава антиоксидантни свойства и неутрализира вредното въздействие на свободните радикали.

Пълнозърнестият хляб и мюслито са богати на витамин В6, който е от изключителна важност за мозъка. Зародишите на пшеницата в допълнение съдържат тиамин (витамин В1), който подобрява паметта.

2. Риба

Още от древността се говори, че консумацията на риба ще ни направи по-умни. Многобройните изследвания, провеждани в наши дни, потвърждават това.

Учени от Университета „Ръш” в Чикаго извършили изследване за степента на развитие на болестта Алцхаймер при възрастни хора, в което взели участие повече от 800 мъже и жени на възраст от 65 до 94 години. Учените открили, че при хората, които консумират поне едно рибно ястие за седмицата, значително е намален рискът от развитието на Алцхаймер, в сравнение с тези, които никога не консумират риба. Това се дължи на съдържащите се в рибата омега-3 мастни киселини, които влияят върху правилното функциониране на мембраните на мозъчните клетки, като по този начин подпомагат комуникацията между тях.

Освен това рибата е богата на витамини от група В (В1, B2, B12), също така и на витамини А, D и Е.

Най-богати на полезни съставки са сьомгата, скумрията и рибата тон. Други мазни риби, които могат да ви осигурят полезните за мозъка омега-3 мастни киселини, са сардините и херингата.

3. Орехи

Орехите са чудесна мозъчна храна. Самият плод дори наподобява анатомично човешки мозък. Тънката зелена кора, която покрива орехите, наподобява човешки скалп; твърдата черупка – череп, а хартиевидният вътрешен пласт, разделящ двете половинки на ореховата ядка, наподобява мембраната. Формата на ядката наподобява двете мозъчни полукълба.

Повече от 15-20% от ореховата ядка е белтък. В нея се съдържат и линоловакиселина (омега-6 мастна киселина) и алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина), витамини Е и В6. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, са от особено значение за правилното функциониране на мозъчните мембрани. По-високото съдържание на омега-3 мастни киселини в менюто ни води до подобряване на комуникацията между мозъчните клетки.

Освен това консумацията на омега-3 мастни киселини може да повлияе положително върху емоционалното ни състояние чрез повишаване на нивата на хормона, наречен серотонин, който контролира настроението ни.

4. Бадеми

Фенилаланинът, съдържащ се в бадемите, може да направи чудо за вашето мозъчно и неврологично здраве. Той притежава рядката способност да преминава през кръвно-мозъчната бариера, където стимулира мозъка да генерира натурални стимулатори за настроение – невротрансмитери, наречени допамин, адреналин и норадреналин. В допълнение, бадемите са богати на рибофлавин, който е известен като стимулатор на паметта.

5. Пекан

Пеканът е вид, подобен на орех. Той и фъстъците осигуряват холин – още един важен елемент за оптимална мозъчна функция. Холинът стимулира паметта и мозъчното развитие.

6. Боровинки

Консумацията на боровинки ще ви помогне да предпазите мозъчния си механизъм и да стимулирате ефективността на мозъчните сигнали.

Неотдавнашно изследване доказа, че хора, консумиращи по една купичка боровинки на ден в продължение на две седмици, демонстрират подобряване на родовитостта на клетките на хипокампуса (дял, отговарящ за паметта), а освен това отбелязват значително по-добри резултати при провеждани тестове.

Боровинките също така са познати като „пазители” на мозъка от оксидативен стрес и могат да намалят ефекта на болести, свързани с възрастта – Алцхаймер и Деменция.

7. Ягоди

Богатите на антиоксиданти ягоди са чудесни при превенция на свързаните с възрастта неврологични смущения чрез подобряване на способността на мозъчните клетки да изпращат и приемат сигнални молекули.

Удивително е, че различни изследвания сочат, че мощните антиоксиданти в ягодите, спанака и боровинките могат да подобрят комуникативните способности между мозъчните клетки, дори и при наличие на симптоми на болести, свързани с възрастта.

8. Къпини

Къпините съдържат удивителен клас хранителни вещества, наречени антоцианини, които пазят от рак и оксидативен стрес.

9. Слънчогледови семена

Както ядките, много семена могат да подобрят настроението ви и мозъчната енергия. Слънчогледовите семена съдържат триптофан – важна аминокиселина, която е отговорна за синтеза на серотонин. Серотонинът е невромедиатор с успокояващ ефект, който по естествен начин помага да се освободите от леката депресия и безсънието.

В допълнение, слънчогледовите семена са богати на тиамин (витамин В1), важен витамин от група В, който подобрява паметта и познавателните функции.

10. Тиквени семки

Удивително е, че най-полезната част от тиквите се крие именно в тази малко използвана част. Семената от тиква са силна храна, богата на много хранителни вещества, включително цинк (Zn), витамин А и Е и безценните омега-3 и омега-6 мастни киселини. Цинкът, съдържащ се в тиквените семена, играе важна роля за подобряването на паметта и способностите за мислене.

11. Зелен чай

Зеленият чай е чудесна напитка и, когато е прясно сварен, подобрява паметта и концентрацията и влияе положително върху мозъчната умора. Съдържа активни съединения, наречени катехити, които способстват за отпочиването на мозъка и в същото време държат ума ви остър.

Зеленият чай помага и за доброто настроение. Полифенолите, съдържащи се в зеления чай, са мощни антиоксиданти, които могат да оптимизират наличието на важни импулсни субстанции в мозъка – допамин. Допаминът е жизнено важен при създаването на положително настроение.

12Яйца

Яйцата действително предлагат внушителен хранителен профил за своите само 70 калории. Те са безценен източник на висококачествени белтъчини и са богати на витамини и минерали.

Но има и още: Холинът или витамин В4, намиращ се в яйцата, стимулира центъра на паметта в мозъка (хипокампус). Учени са открили, че холинът увеличава размера (дължината) на невроните, което им помага да изпращат по-мощни електрически импулси и подпомага бързото възстановяване на невроните след изпращането им.

Освен това, в жълтъка на яйцето се откриват два мощни антиоксиданта, наречени лутеин и зеаксантин, които предпазват от дегенеративни зрителни смущения (катаракта и възрастова дегенерация на жълтото петно), протичащи с напредване на възрастта.

13. Авокадо

Що се отнася до мозъчното здраве, авокадото е почти равно на боровинките. Авокадото съдържа мононенаситени мазнини, които способстват за доброто кръвообращение, основно изискване за здрав мозък.

14. Домати

Доматите са богати на ликопен, мощен антиоксидант, който може да предпази мозъчните клетки от свободните радикали, които са основен фактор за проявата на болести като Деменция и особено Алцхаймер.

15. Броколи

Броколито често е наричано „супер храна” поради високото общо хранително съдържание. То е чудесен източник на витамин К, който подобрява познавателните способности и стимулира мозъчната дейност.

16. Червено зеле

Червеното зеле гъмжи от антиоксиданти, наречени полифеноли. Полифенолите намаляват повредите на мозъчните клетки и са особено полезни при превенция на Алцхаймер.

17. Патладжан

Кожата на патладжана съдържа антиоксидант, наречен насунин, който стимулира мисленето чрез повишаване на комуникацията между мозъчните клетки и молекулите „доставчици”.

18. Спанак

Спанакът предпазва мозъка от оксидативен стрес и намалява нарушенията в мозъчната функция. Освен това различни изследвания сочат, че диета, богата на спанак, може значително да подобри способността за учене и моторните умения.

19. Кисело мляко

Богатите на калций храни като кисело мляко, прясно мляко, сирене и други, подобряват функциите на нервната система. Киселото мляко съдържа също така и аминокиселината тирозин, която е отговорна за синтеза на допамин и норадреналин. Накратко, киселото мляко помага за подобряване на бодростта и паметта.

20. Шоколад

С какво по-добро да завърша? Трудно е да се повярва, че нещо толкова вкусно като шоколада, може също така да бъде и невероятно полезно. Тъмният шоколад притежава мощни антиоксидантни свойства като заедно с това съдържа няколко натурални стимулатора, които оптимизират синтеза на ендорфини – невромедиатори, подобряващи концентрацията и настроението. Шоколадът също така съдържа и какаови флаваноли, хранителни съставки, които улесняват притока на кръв към мозъка и подобряват познавателните умения.

http://www.kvantov-prehod.org/article/210/20-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0

 



Гласувай:
17



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leididi1
Категория: Хоби
Прочетен: 414253
Постинги: 53
Коментари: 169
Гласове: 4293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031