Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2015 18:26 - Как Флуорът Ви Убива и Кой Има Полза от Това? част-2 край
Автор: leididi1 Категория: Хоби   
Прочетен: 3845 Коментари: 1 Гласове:
50


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
7 Минерални Води С Опасно Много Флуорид. Кои Са Те?

 

imageХората в България купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите.А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише:

“Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години”

Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава.

Какво Е Опасното На Флуорида?

Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция “Обществено здраве” на МЗ казва:

“Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им.

Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи”.

 

Колко Вода Трябва Да Пие Човек Всеки Ден, За Да Е Здрав?”

… пита на лекция в София Джон Далтън, директор на английско училище по пи-ар. От залата се чуват отговори: “Два литра минимум!”, “Не – три литра!”

Отговорът е – “Колкото Му Се Пие” – казва лекторът. Но компаниите за минерална вода искат хората да пият повече, дори когато не са жадни. Тогава се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода – по 2 до 4 литра дневно.Печалбите на бутилиращите фирми скачат. Нищо лично, просто пи-ар.

Ако пи-ар посланието за обилния водопой на масите се приложи към някои натурални минерални води в България, може да се стигне до увреждане на здравето, предупреждават експерти. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F).

По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.

Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води.

Те са от находищата „Девин“, „Хисаря“, “Велинград”, “Михалково”, “Ракитово”, “Старо Железаре”, “Баничан” и “Бързия”. Не всички води с марка „Девин“, „Михалково“ и др. обаче съдържат много флуорид. Има изворни и трапезни (като „Девин“ с розов етикет или „Михалково“ със зелен), които са с F, по-малко или равно на 0.1 мг/л. Затова трябва да се четат етикетите.

На водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър пише (макар и с малки, невзрачни букви, вляво от “заглавието”), че не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 годиниВ по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма.

Потреблението на минерална вода в България в последните 20 години се увеличава средно с по 12-15% на година. За сравнение – през 1990 г. годишната консумация за България е 8 литра минерална вода на глава от населението, а през 2004 година вече е 54 л. Тенденцията е и занапред потреблението да расте. В Западна Европа то е средно над 100 л. на човек годишно.

Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 mg/l са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в ЕС.

За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси.

По тази причина почти всички пасти за зъби в търговската мрежа са с флуор. В някои държави като САЩ изкуствено се флуорира дори питейната вода.

 

image

 

 • От Българския Зъболекарски Съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на Здравеопазването се възпротиви.

А Дали Все Още Е Така?

 

В Европа това не само е отречено, но има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна. Но някои пият само минерална.

Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на “Форсайт Дентъл Сентър” в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение.

Други изследвания показват, че флуоридите се отразяват неблагоприятно върху фертилното здраве.

Според учени от Франкфуртския университет минералната вода може да съдържа и растителни хормони, които приличат на женския полов хормон – естроген. Учените изследвали 20 марки минерална вода като в 12 от тях са открили хормони. Те са били в ниска концентрация, но хормоните оказват влияние дори и в малки количества.

Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се извършва от Министерство на Здравеопазването (МЗ) и  неговите Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).

Съдържанието на флуориди се проверява още на етап предоставяне на концесия за добив на минерална вода. От МЗ уверяват, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със съдържание на флуорид над 5 мг/л.

РИОКОЗ правят последващи проверки на бутилирани води, подготвени за търговската мрежа. През 2009 година от РИОКОЗ установили, че всички фирми изписват на етикета предупреждение, ако водата им съдържа над 1.5 мг./л флуорид.

 

 • Тоест, Ако Потребителите Не Искат Да Пият Вода С Високо Съдържание На Флуориди, Трябва Да Четат Етикета!

 

 

 

Какво Е Съдържанието На Флуориди В Някои Минерални Води?

 

imageТърговско                    F на етикета
наименование на          мг/л
минералната вода

 

Хисар – 5,0
Ракитово – 5,0
Велинград – 4,5
Velingrad (BG) – 4,5
Клептуза – 4,5
Девин – 4,0
Михалково – 3,1

Рударци – 1,5

Банкя – 0,5
Преподобна Стойна – 0,4
Горна Баня – 0,2
Неврокоп – 0,1

 

източник

 

 

Кои Пасти За Зъби Са Без Флуор И Други Отрови?

 

 • Флуорът В Пастата За Зъби Е Опасен!

Хомеопатичните пасти от магазини за здравословно хранене и други не би трябвало да съдържат флуор, проверявайте сами.

В момента около 95% от пастите за зъби на рафтовете в магазините са с Флуор и куп други Боклуци.

 

За Възрастни:

 1. Хомеопатични Пасти на “Билка” – лимон и грейпфрут. Българска. Без Флуор, Без Захар.
 2. “Астера” Хомеопатична Серия. Българска. Без Флуор, Без Захар.
 3. “L’angelica” – Италиански Хомеопатични Пасти.  Без Флуор, Без Захар, Без Парабени и т.н.
 4. “Mildfresh” – Без Флуор и Без Алуминиев Хидроксид. Води се Хомеопатична и е с вкус на грейпфрут.
 5. “Логодент” – Немска – ягода, мента, розмарин, минерална.

и др.

image

За Деца:

 1. “Ненедент” – Без Флуор (но има и с флуор).
 2. “Тра-Ла-Ла” – за деца от 0 до 2 год – Без Флуор.
 3. “Weleda” – Без Флуор.
 4. “Chicco” –  вкус на ягода или банан.

и др.

 

 

“Ако можете да влияете на лидерите на групите, със или без тяхното сътрудничество, вие автоматично повлиявате и групите, над които те господстват.

Тези, които манипулират невидимите механизми на обществото, представляват невидимото правителство, което е всъщност истинската властваща сила в нашата страна (САЩ).

Нашите умове се шаблонират, нашите вкусове се формират, нашите идеи ни се внушават от хора, за които никога дори не сме чували.”

 

Под влиянието на пропагандата общественото мнение е насочено в “правилната посока” и флуоридите, продавани и известни между другото като най-силната отрова за плъхове, се превръщат в “здравословен фактор” за зъбното здраве на нас и децата ни!

 • Добре Дошли на Земята!
 • Обичате Ли Ви Да Ви Тровят?
http://www.ivoignatov.com/fluoride
Гласувай:
50
01. lightsaber123 - Аз пия
09.02.2015 08:37
чиста бутилирана изворна вода, която позеленява ако застои... Друга любима вода ми е Горна Баня. Принципно чета етикети, но там пише аниони и катиони.... не знам какво точно ще рече това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leididi1
Категория: Хоби
Прочетен: 312751
Постинги: 53
Коментари: 171
Гласове: 3491
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31