Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2014 14:56 - На какво не ни учат в училище?
Автор: leididi1 Категория: Хоби   
Прочетен: 2409 Коментари: 0 Гласове:
55


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Вече съм споменавал, че легендарния доктор Пирогов, се е опитвал да заеме длъжността министър на образованието, защото е разбирал прекрасно, че е по-лесно да се предпазиш от заболяването, отколкото след това да се лекуваш. Трудно е да се преоцени антихуманното влияние на всяко съвременно училище, дори на най-либералното. Влиянието не спира само до това, какво дава училището. Много по-важният момент е, какво не дава училището, дори нещо повече - какво възпрепятства всячески, въпреки че според мен, е призвано, ако наистина е училище, а не инкубатор (както наричаха връстниците ми училището, в което учехме).
    Та така, какво не дава училището? Два основни, базисни навика са нужни за това, човек наистина да е човек, а не биоробот - осъзнаване и изживяване.
    Осъзнаване. Първият ключ към човешкото съзнание. За мен беше удивително да открия в началото на обучението си по гещалт подхода, че нито аз, нито другите хора знаят и не си дават отчет за това, какво се случва в съзнанието им. Голямо откровение беше, че това, което мога да осъзная, решава повечето ми проблеми. Успях да се самоизлекувам от това, което сектицината би нарекла гастрит, с простото осъзнаване на процесите в съзнанието ми. И толкова. Вече нямах нужда да пия лекарства. Всеки път, когато възникваше болка, просто осъзнавах, какво правя в съзнанието си в този момент и спирах да го правя. И толкова. Болката преминаваше. Нима това не е чудо? Махаш си притиснатите пръсти от вратата и вече не те болят! Чудо на чудесата!
    Сигурно за читателя ще е нужно определено осъзнаване. Аз бих определил осъзнаването като наличие на внимание в процесите на собственото си осъзнаване. Наличие на стопанин в къщата. За наемателите, каквато е основната маса "цивилизовани" жители на планетата", няма никой в къщи.
    На тази планета престъпници няма. Има много заспали хора. Печално е да се говори за това, но практиките на осъзнаване са показвали и показват с цялата си безжалостност, че в основата на най-ужасните човешки действия е неосъзнатия, дълбоко затикан, импулс на любовта. Няма никакви доблестни герои, убиващи лошите. Има неосъзнати биороботи, убиващи други биороботи и цяла маса биороботи, съпровождащи този процес. Защо?
    Странно е да се каже, но отговорът е прост. Така сме учени в училище. "Не е важно какво правиш, важното е да не осъзнаваш! И така по куриер от родилното ще стигнеш до гробището".
    Всеки осъзнаващ Човек (пиша го с главна буква) се оказва неудобен за всички останали, защото с въпросите си пробужда съзнанието им. Взима тухли от стената, тухлите започват да нервничат, тъй като отдавна са отвикнали да живеят. На 10 годишна възраст исках да избягам от вкъщи - имах въпроси, на които никой не можеше да ми даде отговор. След този случай татко ми купи телевизор: "Гледай в това прозорче, синко! И най-важното, не осъзнавай, какво се случва в теб, че току-виж си започнал да живееш" (времето беше такова - не всяка къща имаше телевизор).
    На времето си работех с прекалено много деца, доведени от майките си, които не можеха да дадат отговори на въпросите им. И как бих могъл аз да поддържам тези деца в стремежа им към осъзнаване и да съпреживея тяхната екзистенциална свобода, защото те откриваха, че нито вкъщи, нито в училище има някой! Печална история.
    РЕКЛАМНА ПАУЗА - една от техниките на осъзнаване е описана в статията ми "Хигиена на осъзнаването. Перилни препарати", а множество други - в моите и не само мои книги.
    Изживяване. Още един рядко срещан човешки навик, изкоренен практически в обществото на биороботите. Ще ви разкрия удивителната тайна, че в живото човешко същество винаги нещо се случва. Понякога на хората им е тъжно, понякога се страхуват, понякога ги боли, понякога им е весело. С живия човек понякога нещо хленчи, понякога реже, понякога стреля. Налягането ту се покачва, ту се снижава. Появяват се хрема или кашлица в стремежа на организма да се изчисти и болката като сигнал, че нещо в живота започва да се губи. Уважаеми зомботехници, болката е сигнал за загубата на жизнеността в някои от аспектите на човешката жизнедейност. Осъзнаването на процесите в съзнанието, водещи до появата на болката, връща живота в тези му аспекти. Да се опитваш да премахнеш всички неприятни чувства и усещанията, вместо да осъзнаеш причините за появата им, да ги изживееш и да им позволиш да те отведат към техния източник, означава да ликвидираш самия живот Да наречем нещата с истинските им имена - реалното название на аптеките е "Лавката на омъртвяващите", а на алкохолните и тютюневи изделия можем да сложим етикет "Самоликвидатори".
    Истинското име на съвременните лекари е зомботехници. Нима животът е толкова лош? Или това е същия този страх на тухлите да не паднат от стената? Когато оставах насаме с младата красива жена на един от Учителите, го попитах шеговито: "А не се ли страхуваш, че нещо между нас може да се случи?". "Значи ще преживея своята ревност" - без да се замисли ми отговори Учителя. Това е отговор на истински Принц на Вечността. Съзнанието му е тренирано на първо място да изживява случващото се, да позволява на живота си да тече, а после - всичко останало.
    И така, да дадем определение на "изживяване". За мен това е вътрешно съгласие с всички процеси, протичащи в тялото и съзнанието. Съгласие със собствената си природа. Без осъзнаване на изживяването стигаме до животинското, инстинктивното състояние. В съчетание с осъзнаването се формира човешкото съзнание, което е стъпка към Божествената същност. Биороботът не осъзнава и обичайно блокира неприетите от социума импулси. Животното се държи разкрепостено, асоциално, неосъзнато. Всяка война е социално одобрена асоциалност. Мястото, където бившите тройкаджии стават отличници.
    След като социума не позволява на детето в училище да се занимава, с каквото си поиска, то поне е в правото си да изживее своето униние и недоволство по този повод. Премахнете му това право и потенциалното зомби е готово.
    Осъзнаването и изживяването са двете страни на един процес, които правят съществото с човешки мозък човек. Съчетаване на инстинктите и разума. Добре би било липсата на тези процеси да е изгодно на някого, на някакво прословуто Световно правителство. Но не е. Ако съществува такъв таен орган и се стреми да поддържа в цялото останало човечество липса на изживявания и осъзнавания, той гарантирано се състои от биороботи, които не осъзнават и не разбират, че всъщност не живеят. Веднъж, един от високопоставените украинци ме попита, кой според мен е главния му проблем, аз му казах: "В това, че те няма. Отдавна не си човек, а машина, която обслужва собствената си империя. Обаче живот липсва - и в теб, и в империята ти". Този човек заподсмърча и очите му се зачервиха. По-късно съпругата му ми разказа, че за първи път от много години насам, той не е работил в почивните дни, а е бил за риба.
    И това може би е всичко. Този текст може да се продължи безкрайно дълго. Благодарен съм на Евгений Куртев. Някога той изрече прекрасната фраза "Гещалд-подходът не е никаква терапия, а обучение в общуване, в диалог". И ме осени мисълта - институтът по хуманистична психотерапия не трябва да е по психотерапия, защото той фактически е мощен инструмент за обучение по жизненоважни навици, липсващи в училищните програми. Хората придобиват тези навици не в детството, и не когато са най-вече нужни, а като доведат живота си или здравето до катастрофа. Преди време сънувах кошмар - че някой е откраднал децата ми, за да ги научи на нещо си. След завръщането си от командировка, започнах сам да уча децата си на навиците, които считам за важни и полезни в живота. Започнах да им търся учители на нещото, което аз не знам и не умея.
    Странно е, че хората са резервирани към институцията "приемно семейство" - то застрашава родителите, които ги има. А с какво е опасна за тези, които ги няма?
    Pura vida. С цялата си любов - Вячеслав Гусев idi.in.ua
    Превод и предложение: Анита

http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=8105Гласувай:
55
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leididi1
Категория: Хоби
Прочетен: 312761
Постинги: 53
Коментари: 171
Гласове: 3491
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31