Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 17:07 - Пет хранителни продукта, които повишават умствените способности
Автор: leididi1 Категория: Хоби   
Прочетен: 3829 Коментари: 4 Гласове:
46

Последна промяна: 24.05.2014 17:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

Научното списание „Psychology Today” публикува статия, посветена на хранителните продукти, които спомагат за повишаването на умствените способности.

 

Учените са стигнали до извода, че хранителните продукти, които са полезни за сърцето, са също така полезни и за мозъка.

 

Според изследователите, червените боровинки в най-голяма степен спомагат за повишаването на умствените способности при хората, защото те съдържат голямо количество антиоксиданти, които си взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали произвеждат холестерол, който с напредването на възрастта вреди не само на сърдечно-съдовата система и паметта, но и на опорно-двигателния апарат.

 

Изследванията върху плъхове показват, че диетата с главен компонент червените боровинки при по-възрастните хора води до подобряване както на паметта, така и на работата на опорно-двигателния апарат.

 

 

 

На второ място след червените боровинки се нареждат къпините. Те притежават същите свойства както и червените боровинки, но съдържат по-малко антиоксиданти. За сметка на това обаче в къпините има вещества, които подобряват зрението.

 

 

 

Третото място си поделят цвеклото и зелето. Веществата, които се съдържат в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които могат да доведат до развитие на болестта на Алцхаймер и намаляване на когнитивните функции.

 

 

 

На четвърто място се нареждат видовете риба, които съдържат в себе си голямо количество мазнини. Това са например сьомгата, сарделата и херингата.

 

Тези риби съдържат мазни киселини, които също разграждат вредните ферменти. Изследванията показват, че ако човек яде поне веднъж седмично от тези видове риба, то вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер значително намалява.

 

 

 

Почетното пето място в класацията на „умните” храни заема спанакът. Според учените, спанакът забавя появата на проблеми в нервната система, предизвикани от стареенето, и възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности.      

 



Гласувай:
46
0


Вълнообразно


1. whitelight1 - Супер
24.05.2014 21:34
Благодаря ви за поста, хубаво е, човек да знае тези неща, поздрави :)
цитирай
2. raders - Ами много хора от този сайт имат н...
24.05.2014 22:07
Ами много хора от този сайт имат нужда от тези рецепти, но на някои цял самосвал с червени боровинки да изсипеш в гърлото, пак ще си останат същите будали.
цитирай
3. viva1122 - Ще добавя
25.05.2014 00:59
Орехите също.
цитирай
4. staler - "мазните" киселини ...
25.05.2014 05:09
"мазните" киселини избиха рибата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leididi1
Категория: Хоби
Прочетен: 308396
Постинги: 53
Коментари: 171
Гласове: 3433
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930