Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2014 13:50 - Истината за млякото
Автор: leididi1 Категория: Хоби   
Прочетен: 3986 Коментари: 3 Гласове:
48


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От малки са ни карали да пием мляко, за да сме здрави. Чуваме постоянно, че с млякото си набавяме калций, че ако не пием мляко костите ни ще станат чупливи и че остеопорозата ни е в кърпа вързана. Истината е, че това са все неща, измислени от маркетинговата кампания на млекопроизводителите и че всъщност млякото е изключително вредно за хората.

1. Нито един бозайник на тази планета не е отишлъл да бозае от друг бозайник. Единствено човека. Да, точно това правим – ние бозаем от кравата, козата, овцата. Това си е голямо извращение – и така сме ги подчинили на този наш хранителен навик, че сме ги превърнали в чешми за мляко.

2. Майката природа така е програмирала човека, че до 3 годишна възраст може да суче от майчината гръд. До тази възраст организма ни произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След това организма ни спира да го произвежда. Ще кажете какво от това. Ето какво – неразградената лактоза както и киселинната среда създадена от млякото в червата ни стимулират развитието на бактерии в червата, отделят се изключително много токсини, които се разпространяват във всички системи и се стимулира развитието на ракови клетки. Е, и това ако не е стряскащо!

3. Млякото, независимо дали човешкото или кравето, е предназначено да увеличи размера на бебето няколко пъти за много кратко време. Бебенцето за 1 година увеличава размера си няколкократно (средно от 3 до 12 кг) и то благодарение на кърмата. Същото е и при другите животни. Млякото на кравата например е предназначено да превърне 40 кг теленце в 600 килограмова крава за 2 години. Май се наедрява от млякото.

4. Млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, шипове, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.

5. Млякото е най-вече вредно заради начина на отглеждане на животните и обработката му след издояване:
* при отглеждането на кравите се дават високи дози антибиотици, за да не се разболяват, инжектират се с хормони, за да дават повече мляко (нормално трябва да дават около 5 литра на ден, а се стига до 50 с помощни вещества), с храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото и ние ги поемаме. С млякото приемаме същите дози антибиотици, стероиди, хормони, пестициди, стрес и страх, каквито бихме поели ако ядем месото. Няма много голяма разлика – резултата е еднакъв – болест.
* след издояване млякото се подлага на една дълга и многостепенна обработка, след която обработка дори и да има нещо полезно в това мляко, то не оцелява. След пастьоризирането, хомогенизирането, облъчването му, с цел добавяне на витамин D и А, всички ензими се унищожават, калция става още по трудно усвоим (да не говорим, че в къщи го сваряваме многократно, добавяме го в кексове, супи, продължаваме да го преобработваме термично и при всяка такава инвазия млякото се превръща във все по-канцерогенен продукт). Витамините, които му се добавят съвсем не мотат да се усвоят от организма. Доказано е, че единствено витамините в естествената им форма се усвояват, т.е. от плодовете и зеленчуците. Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др., изобщо не се усвояват и още по-лошо – утежняват работата на черния ни дроб. Всичко е маркетингов трик на едни много големи компании в хранителната индустрия, които изкусно ни манипулират.

6. Митът за остеопорозата – най-голямата глупост, която може да направи човек, болен от остеопороза, е да увеличи консумацията на млечни продукти. Доказано е, че високото белтъчно съдържание в млякото изсмуква калция от костите. Има народи и племена, които въобще не консумират животински продукти. И познайте – не са и чували за остеопорозата. Ако уважавате себе си и сте застрашени от остеопороза, просто спрете да консумирате животни и мляко. Кое е по-важно – здравето ви или да задоволите чревоугодните си навици?!

7. Млякото не е никакъв източник на минерали. Това, което уж ще си набавим от него като калций, манган, хлор, магнезий, селен, много по-качествено бихме си набавили от плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените и бобови култури. Един разнообразен режим, като суровоядството, доставя на организма ни абсолютно всичко, от което имаме нужда и то в много по-качествено състояние. Тялото ни лесно и бързо разгражда и абсорбира живата храна, която му предлагаме.

8. Млечните продукти, както и месото, са виновници за затлъстяването, подутия корем, лошата миризма и болестите. Те са силно концентрирана храна, лишена от ензими, която организма обработва бавно и мъчително. Затова обикновено, след като се нахраним, ни се приспива и трудно може да продължим да работим.

9. Има страхотни вкусни и полезни заместители на млякото – разнообразните ядкови млека. Необходим ви е единствено хубав блендер. Накисвате ядки по-ваш избор (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Слагате в блендера с 2-3 пъти повече вода и започвате да бъркате няколко минути докато се получи еднородна течност. Овкусявате с мед, канела, какао, както ви харесва. А ако добавите 1 банан например става чудесно плодово мляко.

Ако все още не сте убедени за вредата от млечните продукти може да прочетете и някои книги. Ето 2 от тях: „Кльощавата кучка“ на Рори Фрийдман и Ким Барнуин и „Човешкото хранене“ на Георги Гайдурков. Литература и сайтове на тази тема има много, стига да искате. Но в крайна сметка всеки решава сам за себе си и сам е отговорен за собственото си здравето.

И наистина трябва да прочетете тази статия (предложена е в един от коментарите по-долу). Информацията там е още по-потресаваща! Ще цитирам малка част, която ми направи силно впечатление:

„Млеконадойните крави също се убиват в кланиците. Естествената продължителност техния живот в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, от лактация и доене чрез промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Заставят ги да стоят на бетонни подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават над 40 литра мляко на ден – 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.“

Толкова жестоко и нехуманно!




Гласувай:
50



1. denisgeeo - A!!!
24.04.2014 00:36
Благодаря Ви за хубавата статия! Познавам един човек, който не консумира никакви млечни продукти. Но чак сега и на мен ми светна за какво става дума!
цитирай
2. meladi - Точно, стана ми интересно, ще пр...
24.04.2014 11:48
Точно , стана ми интересно , ще прегледам какво сте писали . Успех !
цитирай
3. minevv - dan
24.04.2014 13:55
а обяснението , че европа е завладяна от хората, защото са ползвали млякото като храна.. И при конните народи .. ????
и поне от 6 хиляди години ???
нещо не ми се връзва
Чел бях някъде, че една голяма част от белите европейци могат да преработват млякото....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leididi1
Категория: Хоби
Прочетен: 414292
Постинги: 53
Коментари: 169
Гласове: 4293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031